FAQ

Veelgestelde vragen........ en het antwoord

Facadeclick maakt gebruik van kunststoffen onderdelen om zijn systeem op te bouwen. Is dit ecologisch nog verantwoord ?

"Plastiek" heeft vooral de laatste jaren een negatief ecologisch imago meegekregen. Terecht als het als een afvalprodukt  komt waar het niet hoort vermits het niet afbreekbaar is. 

Tegelijkertijd is plastiek/kunstof door diezelfde eigenschap net heel duurzaam omdat het heel lang kan gebruikt worden zonder aftakeling en desnoods eindeloos kan gerecycleerd worden. De inserts hulpstukken die bij het facadeclick systeem gebruikt worden passen uiteraard in deze aanpak. Ze worden vooreerst grotendeels gemaakt uit gerecycleerd kunststofafval.   Het vlaams pioniersbedrijf DIDAK injection dat voor de productie zorgt gebruikt de groene stroom van de naastgelegen Biomassacentrale "Albertstroom". Het bedrijf creëert zelf nauwelijks materiaalafval.

De beste garantie die er bestaat dat de inserts na tientallen jaren niet op de afvalberg terecht zouden komen is ..... dat ze geld waard zijn. en testen duiden aan dat ze ook na 30 jaar in hetzelfde systeem nog kunnen herverwerkt worden. In het meest nadelige geval zullen ze veel later in de tijd als recyclageproduct nog een ecomische waarde bezitten.


Is er voldoende keuze in (vorm) gevelstenen die met  facadeclick kunnen toegepast worden ?

Al heel wat steenfabrikanten  (zie leveranciers), zowel in baksteen als betonsteen,  kunnen dankzij de gepatenteerde mallen snel schakelen en vormstenen aanmaken. Hun bestaand gamma levert meer dan voldoende keuze !


Circulair hergebruik van materialen, is dat realistisch ? En betaalbaar ?

De kostprijs van facadeclick-gevels staat vermeld in deze website. Dat zit alvast goed. Het eventuele hergebruik van de materialen later is uiteraard een meerwaarde, net als het vermijden van afval en stortkosten voor de volgende generatie. Maar circulariteit is bij facadeclick geen meerkost in het begin; integendeel !


Om materiaal te besparen bestaan er al gevelmetselwerk muren van 7 cm dikte ipv 9 of 10 cm; hoe zit dat bij facadeclick ?

Technisch gezien zou het aanbieden van een steen van 7 cm dikte perfect kunnen ; net als bij gemetste muren zouden er dan meer spouwankers nodig zijn. Toch kiest facadeclick voor stenen van 10 cm dikte om verschillende redenen; ten eerste voor de stevigheid, ten tweede om bij latere demontage en hergebruik robuuster te zijn. Bij facadeclick wordt de besparing in materiaal nagestreefd door het eventuele hergebruik ipv nieuwe materialen later.